Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chucpe tajemníka České advokátní komory

Tajemník České advokátní komory pan Ladislav Krym se pobouřeně ohradil proti tvrzení, že praktiky ve vymáhání drobných částek zatížených nehoráznými odměnami advokátů jsou nemorální. Já se zase pobouřeně ohrazuji proti jeho argumentaci, kterou považuji za chucpe.

Chucpe - slovo původem z hebrejštiny: drzost, troufalost, cynismus, arogance apod. v nebývalé míře. Chucpe popisuje drzé, výsměšné chování, které se ovšem formálně zdá být korektní. Chucpe se často ilustruje takto: „Mladík je souzen pro vraždu svých rodičů a žádá soud o shovívavost, protože je sirotek.“

Podle pana tajemníka je vymáhání malých dluhů s mnohonásobným zatížením za náhrady odměn advokátů byznys jako každý jiný a srovnává jej s byznysem drahých dálnic. Každý byznys, který není poctivý, je špatný a společnost by se mu měla bránit. Jestli někdo dělá drahé dálnice nepoctivě, ať jsou z toho vyvozeny trestněprávní důsledky, nebo ať je aktér alespoň z účasti na tomto byznysu vyloučen. Ale rozhodně to neznamená, že pokud někde existuje nějaká nepravost, já mohu páchat také svou nepravost. A to nám pan tajemník ve své reakci sděluje.

Také nám sděluje, že ten, kdo byť jednou nezaplatí složenku, to dělá prakticky vždy vědomě a cíleně jako svůj životní program a postoj. Pravdou je, že takový lidé jistě jsou, ale advokáti a exekutoři rozhodně nejsou žádní spravedliví andělé, kteří rozdělují dlužníky na dobré ale zapomnětlivé a na zlé a programově vypočítavé. Bez zardění uvalí exekuci na důchod starému někdy již ve světě těžce se orientujícímu člověku, seberou úspory umrněné ze sirotčího důchodu dívce, jejíž opatrovník kdysi v jejím dětství zapomněl zaplatit popelnici, nebo si počkají do právní dospělosti dětí, kteří v době her a malin nezralých udělaly třeba jen nepatrnou, ale zaevidovanou škodu. Tohle nemá s poctivým byznysem nic společného. Ale hlavně to nemá nic společného se spravedlností, která vlastně má být hlavním artiklem justičních procesů. Naopak, mnohdy se jedná o nespravedlnost nejhrubšího zrna páchanou lidmi od práva bez jakýchkoliv skrupulí. Není nic horšího, než nespravedlivá justice. Největší vinu ovšem nese stát, který tady udělal takové hřiště s takovými pravidly, kde pak hyeny mohou ze sebe dělat labutě a kázat vegetariánství s hubou rudou od krve.

Nemůžeme se divit, že se panu tajemníkovi nelíbí, že někdo tento krásný byznys pro jeho profesi zpochybňuje. Ale tvrdit, jak je vlastně spravedlivé a správné ožebračovat lidi pro často jen drobnou chybu či nesrovnalost, často i nezaviněnou, to už vyžaduje opravdu dávku arogance, troufalosti, cynismu, výsměchu a drzosti. A to přesto, že argumenty pana tajemníka se zdají být formálně správné.

Inu, hebrejština má právě na tyto situace to jedinečné a do češtiny nepřeložitelné slovo – chucpe.

Autor: Pavel Míka | čtvrtek 5.1.2012 16:20 | karma článku: 35,23 | přečteno: 1559x
  • Další články autora

Pavel Míka

Jen náznakem - fotomatiné

„Pouhým náznakem“ je opravdu velice hezký námět pro fotografování. Jen mě mrzí, že jsem v hektičnu prázdninových měsíců nenašel dost prostoru, abych vytvořil na toto téma speciální kolekci fotek. Nevadí, i ve svém archivu najdu to, co lze pro dané téma použít.

13.9.2012 v 9:39 | Karma: 17,40 | Přečteno: 1043x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Míka

Otevřený dopis Neilu Amstrongovi

Bylo mi devět let a trávil jsem prázdniny s rodiči u jedné české přehradní nádrže, když jednoho rána přišel můj otec a řekl: „Tak už tam chodí.“ To člověk vaší nohou poprvé vystoupil ze své zemské kolébky a dotkl se jiného vesmírného tělesa. Váš Orel přistál v Moři Klidu a vy jste spolu s přítelem a kolegou Buzzem Aldrinem strávili přes dvě hodiny procházkou v té velkolepé pustině za tónů symfonie Z nového světa od Antonína Dvořáka.

31.8.2012 v 5:55 | Karma: 18,63 | Přečteno: 848x | Diskuse| Ostatní

Pavel Míka

Fermiho hlučná samota - fotomatiné

„Příliš hlučná samota“ – to je zase tedy námět na fotomatiné - říkal jsem si. Koho to napadá a jak se to dá vlastně fotit? Pokud hrabalovsky, tak asi ve sběrných surovinách. Až mě se zeptá někdo na nějaký námět, navrhnu pro legraci Fermiho paradox. A jsem zvědav, jak se s tím kdo vypořádá. Pak jsem se zamyslel a řekl si, že vlastně Fermiho paradox se dá použít i pro právě zvolený námět příliš hlučné samoty. A že to zkusím. Asi se nesejdu s velkým pochopením. Asi nic nevyhraji. Ale to nevadí, nesoutěžím pro výhru. A tak tady máte mou vlastní nehrabalovskou představu opravdu hlučné a opravdu značné Fermiho samoty.

13.8.2012 v 9:59 | Karma: 14,67 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Míka

Já blikám, ty blikáš, on nebliká

Již několik let pozoruji, jak se na našich silnicích zvětšuje nešvar nepoužívání směrových světel. Počet neblikajících aut je dnes takový, že se již nemůže jednat jen o sporadické zapomnění. Spíše mám dojem, že mnohdy jde o cílené jednání borců, kteří se nesnižují k něčemu tak pokořujícímu, jako je správné používání směrovek.

26.7.2012 v 15:21 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1822x | Diskuse| Ostatní

Pavel Míka

Rudolfovou štolou skrz naskrz

Fotoblog s komentářem o průchodu dodnes fungující technickou památkou z konce 16. století. A to rozhodně nikoliv suchou nohou. Právě dnes uplynulo 419 let od úplného proražení tohoto jedinečného, ale zároveň skrytého a nepřístupného hornického díla. Vy se do něj můžete podívat alespoň zprostředkovaně v tomto fotoblogu.

17.7.2012 v 14:11 | Karma: 24,92 | Přečteno: 6190x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2841x
Dívám se na tento svět již přes pět desítek let a stále mnohému nerozumím. Bojím se, že už to tak zůstane – a mnohdy díkybohu. Zajímá mě leccos, co se děje v mém nejbližším okolí, tedy v kouli veliké třináct miliard světelných let.