Pátek třináctého

13. 01. 2012 0:10:00
Hned první měsíc nového roku přináší kalendářní konstelaci, která se nepovažuje za šťastné znamení. V letošním roce nastane ještě dvakrát, v dubnu a v červenci. Budou tyto dny opravdu smolné?

Proč právě je pátek třináctého považován za nepříznivé datum, nevím. Slyšel jsem různé teorie, třeba o tom, že právě v den tohoto kalendářní uskupení započalo zatýkání členů řádu templářů. Číslo 13 je také považováno za nešťastné proto, že jde o nedělitelné prvočíslo (pochopitelně kromě sebe a jedničky), které následuje po velice dobře dělitelné dvanáctce. Pročpak není nešťastné i prvočíselné dvojče jedenáctka, to netuším. Dokonce prý až moderní 20. století pátek třináctého proslavilo jako symbol neštěstí. Spojuje se s ním krach na burze v roce 1927 a havárie kosmické lodi Apolla 13. Ta ovšem přes jistou kumulaci nešťastných třináctek nakonec vstoupila do historie jako první úspěšný návrat lidské posádky z kosmu po havárii vlastní lodi.

Já mám ovšem svou jinou teorii. Podle ní existuje jakýsi vyšší zákon „O zachování“. Fyzikální zákony o zachování hmoty a energie jsou pak jen malou částí tohoto velkého vesmírného principu. A i štěstí a neštěstí se v podstatě zachovávají a vyrovnávají. Jestliže se někomu stane nějaké neštěstí, někdo zase musí být zákonitě šťastný. Průměrná hodnota jakési jednotky štěstí pak osciluje jen nepatrně okolo pomyslného středu. Na čísla a jak a čím se měří, se mě neptejte. Fakt nevím. Ale je možné, že tento průměr se vztahuje na celý známý vesmír. A tak možná, že někde nějaká planeta s nějakou civilizací právě postupně spiráluje a pomalu padá do černé díry či na povrch vlastní mateřské hvězdy a její obyvatelé mohou jen bezmocně přihlížet bez možnosti cokoliv udělat. My tady na té modré kuličce máme všichni vlastně obrovské štěstí díky nim, jen to prostě nevíme.

Pokud se vám dnes stane nějaká drobná nehoda, problém, smůla se vám bude lepit na paty, něco se nepovede, nic si z toho nedělejte. Někdo někde má malé štěstí za vás. A je možné, že všichni společně tady máme to obrovské štěstí, které je tak veliké, že jej ani nevidíme a nevnímáme. Já vím jen jedno. Určitě se dnes nějací lidé narodí, určitě někteří zemřou. Někdo se ožení, někdo zplodí dítě, byť se to dozví později. Někdo vyhraje v loterii, někdo ztratí peněženku, někdo se rozejde s partnerem. Někdo se někde pohádá, jiný se zamiluje, někomu se povede něco v práci, někomu naopak ne. A mnozí prožijí normální všední den běžného života.

A zítra, v sobotu čtrnáctého, to bude platit přesně taktéž.

Autor: Pavel Míka | pátek 13.1.2012 0:10 | karma článku: 7.23 | přečteno: 604x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 249 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 426 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 589 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2573
Dívám se na tento svět již přes pět desítek let a stále mnohému nerozumím. Bojím se, že už to tak zůstane – a mnohdy díkybohu. Zajímá mě leccos, co se děje v mém nejbližším okolí, tedy v kouli veliké třináct miliard světelných let.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...