Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otevřený dopis Cecilii Gallerani

Madam, Dame, Výsosti, milá Cecilie, Cilko! Opravdu nevím, jak začít a jak oslovit někoho, kdo by mohl být teoreticky mou prapraprababičkou a přitom já v ní vidím krásnou madou dívku. Protože nás dělí desítky desetiletí a posílám tento dopis do vyšších sfér, rozhodl jsem se Madam, že vám budu drze tykat. Jestli jste tam někde v nebi, tak mi to jistě odpustíte.

Tedy milá Cecílie! Píšu ti ze začátku 21. tisíciletí – přesně 476 let od chvíle, kdy jsi zemřela ve věku šedesáti tří let. Celý svět ale zná tvou podobu v tvých šestnácti letech. Byl to dobrý nápad, aby tě mistr Leonardo zpodobnil a tak ti zajistil jistý druh nesmrtelnosti. Budou ti říkat Dáma s hranostajem, ale pro mě jsi stále dívka. A to velice krásná dívka.

Okolo tvého portrétu je vůbec spousta nejasností. Nevíme jistě ani to, zdali skutečným autorem je mistr Leonardo da Vinci. Autorství obrazu je mu přes jistou nejistotu připisováno a není to jediný obraz, kde tomu tak je. Také se vedou spory o tom, jestli ten hranostaj je hranostaj, protože naši zoologové tvrdí, že jde spíše o albína fretky. Ono se vlastně ani neví, jestli na tom obrazu jsi opravdu ty, Cecilia Gallerani, milenka vévody milánského Ludovica Sforzy. Také vlastní obraz měl pohnutou historii. Neví se, kde a co se s ním dělo do roku 1798. Potom se dostal do polských rukou a v nich je dodnes. Nemusíš se obávat, Poláci jsou na něj velice hrdí a považují jej za svůj nejvýznamnější obraz. Je umístěn v muzeu ve městě Krakově, ale právě v tuto dobu, kdy píši tento dopis, byl zapůjčen na velkou výstavu děl Leonarda da Vinciho v Londýně.

Přiznám se ti, že ten obraz velice obdivuji a je mým velkým přáním vidět jeho originál. Asi víš, že existuje ještě slavnější mistrův portrét, záhadně se usmívající Mona Lisa. Ale tvůj portrét se mi líbí mnohem více a jsme rád, že má rodina vlastní jednu reprodukci. Byla jsi moc krásná žena a asi nebylo snadné žít ve volném svazku jen jako milenka mocného muže. Ale snad v tvém životě bylo i štěstí a spokojenost a nakonec jsi zemřela ve věku, který i my dnes považujeme za počátek stáří. Ty se ale dále stejně mladá budeš dívat na náš svět a já budu pod tvým obrazem postupně stárnout.

S tvým portrétem jsme zažili jednu hezkou a žertovnou rodinou příhodu. Prvních pět let života našeho syna jsi na něj shlížela ze zdi nad jeho postýlkou, kde od první chvíle v našem domě spal. Že se náš syn po celou tuto dobu díval také na tebe, jsme pochopili až mnohem později. Na dva roky jsme se přestěhovali a náš původní byt přestavovali. Když jsme se do něj vraceli, šli jsme si koupit nějaký jiný obraz na jiné místo. Zatímco jsme si v obchodě vybírali, náš sedmiletý neposedný synek běhal mezi obrazy. Některé stály jen na zemi v úrovni jeho očí. A právě jeden z nich byla reprodukce Mona Lisy. Náš syn se u ní zarazil, pohlédl na její záhadný úsměv a pak pronesl památnou a nezapomenutelnou větu:

„Hm, to je stejné, jako máme doma. Akorát nemá tu krysu v ruce.“

Tu krysu mu prosím odpusť, ale jinak náš syn instinktivně poznal, že se jedná o stejný styl jedné a totožné ruky.

 

Milá Cecilie. Tvoje tvář mě přináší v těžkých chvílích radost a doufám, že to tak zůstane do konce mého života. Sama víš dobře, jak je nakonec krátký a pomíjivý a jak staletí plynou. V tomto roce by ti bylo již 539 let a 523 let uplynulo od doby, kdy jsi nejspíš seděla modelem malíři, který tě tak proslavil. My lidé máme svůj život vymezený jen geologickou půl vteřinou. Děkuji, že mi tu mou chvilku pomáháš přežít s potěšením.

Autor: Pavel Míka | středa 25.1.2012 23:59 | karma článku: 10,72 | přečteno: 931x
  • Další články autora

Pavel Míka

Jen náznakem - fotomatiné

„Pouhým náznakem“ je opravdu velice hezký námět pro fotografování. Jen mě mrzí, že jsem v hektičnu prázdninových měsíců nenašel dost prostoru, abych vytvořil na toto téma speciální kolekci fotek. Nevadí, i ve svém archivu najdu to, co lze pro dané téma použít.

13.9.2012 v 9:39 | Karma: 17,40 | Přečteno: 1043x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Míka

Otevřený dopis Neilu Amstrongovi

Bylo mi devět let a trávil jsem prázdniny s rodiči u jedné české přehradní nádrže, když jednoho rána přišel můj otec a řekl: „Tak už tam chodí.“ To člověk vaší nohou poprvé vystoupil ze své zemské kolébky a dotkl se jiného vesmírného tělesa. Váš Orel přistál v Moři Klidu a vy jste spolu s přítelem a kolegou Buzzem Aldrinem strávili přes dvě hodiny procházkou v té velkolepé pustině za tónů symfonie Z nového světa od Antonína Dvořáka.

31.8.2012 v 5:55 | Karma: 18,63 | Přečteno: 848x | Diskuse| Ostatní

Pavel Míka

Fermiho hlučná samota - fotomatiné

„Příliš hlučná samota“ – to je zase tedy námět na fotomatiné - říkal jsem si. Koho to napadá a jak se to dá vlastně fotit? Pokud hrabalovsky, tak asi ve sběrných surovinách. Až mě se zeptá někdo na nějaký námět, navrhnu pro legraci Fermiho paradox. A jsem zvědav, jak se s tím kdo vypořádá. Pak jsem se zamyslel a řekl si, že vlastně Fermiho paradox se dá použít i pro právě zvolený námět příliš hlučné samoty. A že to zkusím. Asi se nesejdu s velkým pochopením. Asi nic nevyhraji. Ale to nevadí, nesoutěžím pro výhru. A tak tady máte mou vlastní nehrabalovskou představu opravdu hlučné a opravdu značné Fermiho samoty.

13.8.2012 v 9:59 | Karma: 14,67 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Míka

Já blikám, ty blikáš, on nebliká

Již několik let pozoruji, jak se na našich silnicích zvětšuje nešvar nepoužívání směrových světel. Počet neblikajících aut je dnes takový, že se již nemůže jednat jen o sporadické zapomnění. Spíše mám dojem, že mnohdy jde o cílené jednání borců, kteří se nesnižují k něčemu tak pokořujícímu, jako je správné používání směrovek.

26.7.2012 v 15:21 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1822x | Diskuse| Ostatní

Pavel Míka

Rudolfovou štolou skrz naskrz

Fotoblog s komentářem o průchodu dodnes fungující technickou památkou z konce 16. století. A to rozhodně nikoliv suchou nohou. Právě dnes uplynulo 419 let od úplného proražení tohoto jedinečného, ale zároveň skrytého a nepřístupného hornického díla. Vy se do něj můžete podívat alespoň zprostředkovaně v tomto fotoblogu.

17.7.2012 v 14:11 | Karma: 24,92 | Přečteno: 6190x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2841x
Dívám se na tento svět již přes pět desítek let a stále mnohému nerozumím. Bojím se, že už to tak zůstane – a mnohdy díkybohu. Zajímá mě leccos, co se děje v mém nejbližším okolí, tedy v kouli veliké třináct miliard světelných let.