Pavel Míka

Růžový sad na Petříně – epocha nepety

11. 05. 2012 10:16:20
V tomto komentovaném fotoblogu se přesvědčíte, že na Petřín se nemusíte chodit jen líbat pod rozkvetlou třešeň, nebo se jen vodit za ruce (přičemž to každému přeji). Pokud máte chuť zaostřit svůj zrak i na něco dalšího, než jen na svůj protějšek, tak zde najdete spousty dalších možností.

Na vrcholu Petřína se rozkládá jedna z menších petřínských zahrad a to Růžový sad. Nejdůležitější rostlinou je zde pochopitelně růže, ale jejich čas zatím ještě nepřišel. Hlavní rozkvět růží nastane až za měsíc, v letošním roce vlivem nepříznivé zimy možná i o něco později. Přesto právě nyní zde rozkvétá na růžových záhonech trvalka, která tvoří lemy záhonů a to šanta kočičí – Nepeta x faassenii. Lidé si jí často pletou s levandulí. Protože šanta nyní na Růžovém sadě dominuje, říkám této době trochu s nadsázkou epocha nepety.

DSE_022364.JPG

DSE_022346.JPG

Šanta kočičí má dvě výhody – její rozkvět vykryje hluché jarní období před rozkvětem vlastních růží a zároveň má krásnou jasně modrou barvu. Růže kvetou různými barvami, ale modrá barva chybí. Odrůdy, které se k modré přibližují, mají spíše odstíny fialové a nejsou výrazné. Nepeta – šanta tak doplňuje růžové záhony o barvu, kterou růže nabídnout neumí.

DSE_022360.JPG

Růžový sad se rozkládá na ploše skoro šesti hektarů a nejde jen o vlastní záhony růží. Do jeho výměry patří také trvalková zahrada Květnice a travnaté louky, stromy, jedno dětské hřiště. Na jeho území leží také horní stanice lanové dráhy na Petřín (která lanovka na světě vede přímo do růžové zahrady?) a první lidová hvězdárna v českých zemích - dnes opět zvaná Štefánikova hvězdárna, která je běžně přístupná veřejnosti. Ale hlavně jsou tu záhony růží, kterých je mezi osmi a devíti tisíci kusů. Jedná se především o růže záhonové, ale také o pnoucí a sadové růže a ještě několik stromkových růží. Odrůdově je jich přes šedesát druhů různých barev, tvarů květů, vůní.

DSE_022358.JPG

Letošní zima byla nepříznivá, protože v lednu bylo značné teplo a růže začaly dokonce rašit a následný únor přinesl tvrdé mrazy. Přes důkladné zazimování přikopčením a zakrytím asi osmi tunami přikrývkové chvoje, růže namrzly a jejich letošní rozjezd je pomalejší. V březnu se provedl jarní řez růží, který tradičně v rámci své odborné praxe udělali žáci zahradnické školy v Mělníku. V polovině června by růže měly začít kvést a pak by to mohlo vypadat asi takhle.

DSE_022958.JPG

Růžový sad ale nejsou jen růže.

DSE_022424.JPG

Součástí Růžového sadu je také trvalková zahrada Květnice, která je v sezóně přes den veřejnosti bezplatně přístupná. Je to ojedinělý fenomén ve veřejné zeleni, protože má své malé intimní kouzlo. Bohužel již zde neuvidíte tekoucí vodu v nádrži, která podmáčela zeď vojenského opevnění, na které Květnice stojí a neuvidíte zde malé sošky Vodníka a Rusalky, které do hladiny shlížely. Rusalka byla počátkem devadesátých let ukradena a Vodník byl pro jistotu převezen do depozitáře. Především Rusalka měla svůj pěkný bronzový zadek vyleštěný desítkami lidských dlaní, protože bylo opravdu těžké si jej nepoplácat.

DSE_022436.JPG

DSE_022468.JPG

DSE_022402.JPG

V hlavní části Růžového sadu se nachází namalovaný labyrint. Vytvořila jej neznámá skupina nadšenců a zajímavostí je, že se jedná o poměrně zdařilou kopii labyrintu v gotické katedrále ve francouzském městě Chartres. Podobný labyrint jsem našel i na Vyšehradě. Přestože tento labyrint vznikl živelně, tak do tohoto prostoru patří.

DSCN4944.JPG

LabyrintRS3.jpg

DSCN4945.JPG

Klidně můžete srovnat s originálem v Chartres.

filip-chartres_innen.jpg

Závěrem pár slov o petřínských zahradách:

DSC_20060517.jpg

Petřín je dnes především zelený ostrov uprostřed Prahy. Na rozdíl od Stromovky nebo Hvězdy se na tomto kopci nachází komplex zahrad, které já rád nazývám souzahradím. Zahrady vznikaly nezávisle v průběhu mnoha staletí a měly původně různé účely. První zahrady vznikly okolo Strahovského kláštera založeného ve 12. století a jako poslední pak Růžový sad na vlastním vrcholu kopce. Na Petříně vznikly zahrady patřící k šlechtickým sídlům, např. Lobkovická, Schönbornská a Vrtovská zahrada, zahrady klášterní – Seminářská a Strahovská, zahrada okolo dnešní restaurace Nebozízek, okolo petřínské rozhledny a Zahrada Kinských, založená na jižních stráních Petřína. Růžový sad je nejmladší zahradou založenou již jako veřejná zeleň ve třicátých letech minulého století na vlastním vrcholu Petřína a je tak prakticky jedinou zahradou Petřína ležící výhradně na rovině.

DSE_019730.JPG

Tak vám přeji, ať na Petříně nezabloudíte a pokud ano, tak jen v labyrintu zamilovanosti.

chartres2.gif

Odkazy:

Růžový sad na Petříně:

A+B+C – hlavní části Růžového sadu se záhony růží

D – trvalková zahrada Květnice

F – Štefánkova hvězdárna

E – horní + G dolní stanice lanové dráhy na Petříně

H – petřínská rozhledna

I – kaple Božího hrobu

J – zrcadlové bludiště na Petříně

K – labyrint, kopie labyrintu z katedrály v Chartres

Štefánikova hvězdárna

Lanová dráha na Petřín – provozní doba

Petřínská rozhledna a další informace o Petříně

Katedrála Notre-Dame v Chartres a město Chartres na mapě

Autor: Pavel Míka | karma: 15.76 | přečteno: 3469 ×
Poslední články autora